Stopp.

I ferien lærte vi jento våres og ei niese å spille Stopp. Det er et kortspill som min fars familie har spilt i sin tid. Og det spilte eg da eg var mindre, og eg synes det er kjempegøy, så derfor tenkte ag at i ferien var det tid for mitt mellomste barn på snart 8 år å lære dette. Min niese på 10 år lærte det også. Litt forberedelse er det før en kan begynne å spille. Vi bruker gamle 5-øringer som sjetonger, men her kan en bruke alt mulig. Spilte det en gang hos svigersen og da tømte vi en sparegris for mynter og brukte de som sjetonger (alle hadde samme verdi om det var 1-krone eller 20-krone). Kan bruke pokersjetonger eller fyrstikker.

Det er best med 3 eller 4 spillere, liker best at det er 3 spillere selv. Alle spillerne lager stabler med 10 mynter i hver, 6 bunker hver. Så har en essene fra en annen kortstokk og legger på bordet, litt unna midten, gjerne slik at alle når dem og at de ikke ligger i veien for spillet. Før omgangen begynner legger alle spillerne en mynt på hver av essene som ligger på bordet.

En deler ut, og lager to bunker til seg selv, alle skal ha like mange kort, så hvis en spiller med 4 stk, må en ta vekk to 2'ere i hvilken som helst sort.Er det 3 spillere er det 4 bunker med 13 kort i hver, (4 spillere, 5 bunker med 10 i hver). Den som har delt ut kan velge fritt hvilken bunke av de to bunkene denvil ha, hvis en ikke er fornøyd, kan en bytte bunke, men må da beholde den bunken (ikke lov å bytte tilbake). Det er således 13/10 kort som ikke er med i spillet. Den som sitter til venstre for den som delte ut begynner med å legge ut det minste kortet en har i en sort ( 2 er det minste og ess er det høyeste).Hvis den f. eks. legger ut ♥2, kan den som har ♥3 legge på og så videre helt til det ikke går lenger, eller en når toppkortet ess. Den som la på det siste kortet, er det sin tur da, og må legge det minste den har i en annen sort (♠, ♣ eller ♦). F.eks. legges det på ♣10, og du har ♣9, så vet du at dette er et såkallet stoppkort, som du kan legge ut på, når det er din tur å legge ut på, på nytt. Har en ♣knekt legger en på, selv om en også har ♣i lavere nr. Men den som legger først ut en ny farge må alltid legge det minste en har i den fargen. Den som får lagt på esset tar myntene som ligger på samme esset på bordet. Og kan legge ut på en annen sort og da gjerne stoppkortene som en har merket seg.  Det er om å gjøre å få spilt ut alle kortene sine, og så er det om å gjøre å ha mest mynter/sjetonger/fyrstikker. Når en spiller har spilt ut alle sine kort har den vunnet omgangen og får en mynt for hvert kort de andre har igjen. Har de 5 kort igjen er det 5 mynter den skal betale til vinneren. Det er ikke sikkert alle essene går, men en legger en mynt på hver ess uansett. Etterhvert er det noen esser som er bedre enn andre, for de ikke er blitt tatt. Kjedelig å sitte igjen med esser, når motspilleren er ferdig med å legge ut alle sine kort, men slik er spillet.

Den som sitter til venstre for den som delte ut, skal da dele ut, og slik går det rundt bordet.

Avslutning av spillet: Dette er et evighetsspill, vi låner mynter av "banken" hvis noen er gått tom for mynter, eller gir alle spillerne 10 mynter hver, slik at alle har likt utgangsspunkt. Når vi bestemmer oss for å avslutte ( i vår familie er det fordi vi skal legge oss), så snur vi de essene på bordet som er tatt og lar være å legge mynt på de. Spiller med alle kortene enda, en får bare ikke mynter når en får lagt ut de snudde essene, men får spille ut en ny sort, som før.Er det tre esser igjen, legger vi en mynt på hver, er det to eller en ess igjen, fordeler vi de fire myntene på de essene som er igjen. Og for hver omgang snur vi de essene som blir tatt. Til slutt er det ofte bare en ess igjen, og mengden mynter på den vokser i stor fart hvis ikke noen får spilt ut det esset. Og da er det godt å ha pokerfjes, så de andre ikkje forstår at du har det esset.

Vinner: Den som til slutt har flest mynter, vinner spillet. Hos oss vinner vi bare heder der og da, vi får ikke de pengene/sjetongene/fyrstikkene:)

For å si det sånn, jento mi har ikkje pokerfjes, noen ganger vi spilte i ferien, var det typisk at ho fikk det riktige esset på slutten, og det var fnisinf fra ende til annen. Og det verste var at ho slo oss langt ned i støvlene flere ganger, en gang hadde ho 18 bunker med mynter, det var riktignok etter at både bestemor og bestefar hadde lånt penger fra "banken". Og spilte gjorde vi i ferien, det var ikkje det beste været vi hadde, og kjekt å gjøre på om kveldene.

Spør meg gjerne om det er noe som er uklart, eller noe dere lurer på .

Klem Anne Grete

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

annegretesverden

annegretesverden

37, Os i Hordaland

Anne Grete heiter eg, hyggelig at du stakk innom, legg gjerne igjen en kommentar. Er mamma til tre flotte barn, har verdens herligste samboer. Liker å strikke, hekle, sy og til og med brodere. Ellers er eg litt opptatt av interiør, noe eg snart skal få bruke mye tid på, da vi holder på med utbygging av huset.

Kategorier

Arkiv

hits